Đề thi thử tốt nghiệp THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2022 – Đề 5

Blog chia sẻ Bộ đề thi thử tốt nghiệp THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2022, giúp bạn ôn luyện và chuẩn bị cho thật tốt cho kì thi sắp tới.

Xem thêm: Đề thi thử tốt nghiệp THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2022 – Đề 4

Môn Tiếng Anh là môn thi thứ 3 diễn ra trong kỳ thi tốt nghiệp THPT Quốc gia. Đây là môn thi bắt buộc và có vai trò rất quan trọng trong việc xét tốt nghiệp và xét tuyển vào các trường Đại học – Cao đẳng. Dưới đây là bộ đề thi thử tốt nghiệp THPT Quốc gia môn Tiếng Anhnh năm 2022, giúp các em đạt kết quả cao trong kì thi sắp tới. Cùng Tailieufree cập nhật nhanh chóng nhé!

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1:

   A. climate      B. liveable

   C. city          D. discussion

Question 2:

   A. solar          B. infrastructure

   C. designer     D. focus

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3:

   A. essential      B. survival

   C. nutrition      D. vegetable

Question 4:

   A. meditation      B. longevity

   C. expectancy      D. cholesterol

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 5:

   Many (A) theories on conserving the purity of water has been (B) proposed, but not one has (C) been as widely accepted (D) as this one.

Question 6:

   The food (A) that Mark is cooking (B) in the kitchen is smelling (C) delicious (D).

Question 7:

   Daniel said that if he had to (A) do another (B) homework tonight, he would not be (C) able to attend (D) the concert.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 8: “There is somebody walking behind us. I think we are________.”

   A. followed

   B. being followed

   C. following

   D. being following

Question 9: There’s no need to be nervous. You’re quite capable ________ your final exam.

   A. of passing

   B. passing

   C. to pass

   D. pass

Question 10: It is possible ________ may assist some trees in saving water in winter.

   A. to lose leaves

   B. that the loss of leaves

   C. the leaves are lost

   D. when leaves have lost

Question 11: ________ searching for long-term economic growth, the government intends to study immediate solutions to avoid severe criticism from the public.

   A. According to

   B. Future

   C. However

   D. Instead of

Question 12: ______ that increasing numbers of Blu-ray players will be bought in the years to come.

   A. It is anticipated

   B. In anticipation

   C. They are anticipated

   D. Anticipating

Question 13: Newspaper publishers in the United States have estimated ________ reads a newspaper every day.

   A. nearly 80 percent of the adult population who

   B. it is nearly 80 percent of the adult population

   C. that nearly 80 percent of the adult population who

   D. that nearly 80 percent of the adult population

Question 14: You can _____ rebuild your credit by taking steps to repair your credit rating as soon as possible.

   A. easy        B. easier

   C. easily      D. easiness

Question 15: Tomorrow we can expect to see an end to the _ rain in the region, but it will remain cloudy.

   A. hard        B. heavy

   C. strong      D. rough

Question 16: The question of late payment of the bills was ________ again at the meeting.

   A. raised      B. risen

   C. brought      D. taken

Question 17: We are prepared to overlook the error on this occasion ________ your previous good work.

   A. in the light of

   B. thanks to

   C. with a view to

   D. with regard to

Question 18: It took ages to ________ her round when she fainted.

   A. bring      B. come

   C. take        D. look

Question 19: In the end, the detective managed to ________ down the dangerous criminal.

   A. find      B. track

   C. get       D. hit

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

Question 20: “I wonder if you could help me?” “________”

   A. No, what is it? I’ll be able to manage it.

   B. Really? How nice.

   C. Don’t mention it. I’m very pleased to help you.

   D. I’ll do my best. What’s the problem?

Question 21: “I didn’t see you when I came back here yesterday.” “________”

   A. Thank you. I’ll finish all my work today.

   B. I’m sorry, but I didn’t see you here, either.

   C. I’m very sorry. My son had an accident yesterday afternoon.

   D. Forget about it. It’s not my fault.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 22: 22. Before the danger of the collapse, the dictatorial regime is buying time.

   A. delaying the collapse

   B. paying bribes

   C. counting its existence

   D. timing the collapse

Question 23: This college emphasizes the primacy of teaching over research.

   A. give it a primary stress

   B. make it most important

   C. make it important at first

   D. make it most importance

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 24: In common with many mothers, she feels tom between her family and her work.

   A. In association with

   B. In imitation of

   C. Ignoring

   D. Unlike

Question 25: It was a very wonderful opportunity for us to catch.

   A. break      B. destroy

   C. hold        D. miss

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 26: We couldn’t answer those two difficult questions.

   A. Those two difficult questions couldn’t have been answered.

   B. Those two questions were so difficult that we couldn’t answer them

   C. Those two questions were not enough easy to answer for us.

   D. Those two questions were too difficult for us to answer them.

Question 27: “I will pay back the money, Gloria” said Ivan.

   A. Ivan promised to pay back Gloria’s money.

   B. Ivan apologised to Gloria for borrowing her money.

   C. Ivan offered to pay Gloria the money back.

   D. Ivan suggested to pay back the money to Gloria.

Question 28: How did you persuade Tom to lend you the money?

   A. In what way were you able to borrow money from Tom?

   B. In what way were you able to get the money back from Tom?

   C. How nice of Tom to lend you the money?

   D. How much did Tom lend you the money?

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the best answer to complete each of the following sentences.

Question 29: Having found that I was not at home ________.

   A. police arrested the thief

   B. my house was broken into by the thief

   C. the thief broke into my house

   D. I didn’t know that the thief broke into my house

Question 30: The world ________ was to be a great adventure for him.

   A. he knew very little.

   B. that he knew very little.

   C. where he knew very little about.

   D. about which he knew very little.

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 31 to 35.

For Better Grades – Use Your Brain!

   If you are like most students, you probably started this new academic year with a resolution to study harder. Now, science can you help you keep your resolution. Recent discoveries in brain research (31) _____ to better ways to learn. How does the brain (32) ____ new information? Think of the last time someone told you their phone number. Could you remember that number five minutes later? Probably not! That’s because it was in your short-term memory.

   Our memory actually has three components. Sensory memory takes (33) ____ information from our five senses and is stored for just a few seconds while our brain processes it. Short-term memory works like a “holding area” for new information — that’s where you keep the phone number while you dial it. but if you can put the phone number into long-term memory, you’ll remember that same phone number next week. This part of your memory (34) ______ everything from irregular verbs to the names of all your cousins.

   When you study, you transfer new information into long-term memory. Every time we learn something new, the structure of the brain actually changes as we build new connections to information that we (35) ______ know. When there are more connections to the new information, it’s easier to find it again.

Question 31:

   A. aim       B. point

   C. show      D. develop

Question 32:

   A. maintain      B. gather

   C. collect        D. save

Question 33:

   A. in        B. on

   C. about     D. for

Question 34:

   A. supports     B. holds

   C. controls      D. continues

Question 35:

   A. alright      B. even

   C. earlier      D. already

Đáp án:

1A 2C 3D 4A 5B
6C 7B 8B 9A 10B
11D 12A 13D 14C 15B
16A 17A 18A 19B 20D
21C 22A 23B 24D 25D
26B 27A 28A 29C 30D
31B 32D 33A 34B 35D

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.