Đề thi thử tốt nghiệp THPT năm 2022 môn Tiếng Anh – Đề 14

Blog chia sẻ Bộ đề thi thử tốt nghiệp THPT môn Tiếng Anh năm 2022, giúp bạn ôn luyện và chuẩn bị cho thật tốt cho kì thi THPT sắp tới.

Xem thêm: Đề thi thử tốt nghiệp THPT năm 2022 môn Tiếng Anh – Đề 13

Đồng hành với các em học sinh trong mùa thi quan trọng này, Tailieufree xin gửi tới các bạn Bộ đề thi thử tốt nghiệp THPT Quốc gia năm 2022 môn Tiếng Anh. Đây là tổng hợp các đề thi thử môn Anh 2022 từ các trường THPT trên cả nước, là tài liệu hay để bạn đọc cùng tham khảo và ôn tập cho kì thi THPT Quốc gia sắp tới. Mời các bạn cùng tham khảo chi tiết và tải về tại đây.

Đề bài

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 1. A. reserve           

B. schedule                            

C. wildlife                              

D. beauty

Question 2. A. television       

B. engineer                            

C. economic                           

D. information

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions.

The past fifty years or so have seen the gradual disappearance of animals from this earth, fishes from the sea, trees and plants from the land.

Many factors result in this unpleasant phenomenon. Among them, hunting is the main factor that endangers wildlife. Some people kill wildlife for sport. They take pleasure in collecting heads and hides. Yet others specialize in commercial hunting like killing whales.

Apart from this, the rapidly growing human population threatens wildlife on land, too. Towns expand and roads have to be built, so forests are burnt and trees are chopped down. It seems that man needs every inch of land within his reach, so he moves on to the natural habitat of wildlife. Tigers, lions and leopards slowly die off without the food and shelter that the forests provide.

In addition, rapid urbanization means industrial expansion. Very often, poisonous chemicals, industrial wastes and oil are dumped into the rivers and seas. Fish and birds are threatened.

Many depend greatly on animals for survival. He needs their flesh, hides and furs. Thus, man cannot do without wildlife; or he himself would become extinct. The public should be made aware that it would be better to shoot the animals with a camera than with a gun. In this way, they can preserve and help wildlife to continue living rather than to move all signs of it.

Man must learn to farm the sea as he does the land. He should regulate the amount of frequency of his catch. He should allow fish to breed and multiply before netting them. A man also needs to build forest reserves, and to pass a law prohibiting the killing of animals, especially those that already rare. To retain the present animal kingdom, the least that man can do is to clean the seas and rivers to prevent pollution. The cycle of nature is such that it forms a vicious circle. The insecticides and pesticides that we spray on crops can kill the birds and animals that feed on them. When a man eats these poisoned animals, he himself can die. We must therefore test the chemicals to be used before they are sprayed or it might mean the death of man!

Question 3: The author’s purpose in writing the passage is to__________.

A. explain the relationship between wildlife and human beings

B. call people’s attention to serious problems of pollution

C. explain how important wildlife is to human beings

D. call people’s attention to the protection of wildlife

Question 4: According to the passage, the biggest threat to wildlife is __________.

A. various kinds of hunting                                                  

B. the growing number of human beings

C. industrial expansion                                                         

D. rapid urbanization

Question 5: According to the passage, what has happened to the wildlife in the past fifty years or so?

A. Animals, fishes, trees and plants can no longer live on the Earth.

B. Most animals, fishes, trees and plants are disappearing from the Earth.

C. Animals, fishes, trees and plants are becoming smaller in number.

D. The number of animals, fishes, trees and plants has suddenly dropped.

Question 6: The growing human population threatens wildlife because ___________.

A. people eat more and more animals                                  

B. more people like to go hunting

C. people take land from animals                                         

D. people move to live in forests

Question 7: According to the passage, fishes are threatened by________.

A. poisonous chemicals, industrial wastes and oil               

B. industrial expansion in the urban areas

C. growing human population                                              

D. urbanization and hunting

Question 8: The last paragraph is mainly about________.

A. the importance of wildlife to human beings                    

B. how to help wildlife to continue living

C. how to solve the problem of pollution                            

D. the ways to make people aware of the problem

Question 9: The phrase “commercial hunting” in paragraph 2 refers to the kind of hunting for_________.

A. hobby             

B. pleasure           

C. sports            

D. money

Question 10: The phrase “natural habitat of wildlife” in paragraph 3 refers to_________.

A. forests            

B. trees                

C. shelter           

D. land

Mark the letter to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation

Question 11. A. cook       

B. bamboo         

C. foot               

D. good

Question 12. A. digested      

B. killed         

C. described       

D. enjoyed

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 13. The company claims it is not responsible for the pollution in the river.

A. conservation                      

B. contamination                   

C. exploitation                       

D. destruction

Question 14. This chapter is so difficult to digest, I shall have to read it again later.

A. read quickly                  

B. read and understand

C. read carelessly               

D. dips into and ignore

Mark the letter to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 15. When the unemployment rate is high, the crime rate is usually also high.

A. The unemployment rate is as high as the crime rate.

B. The unemployment rate and the crime rate are both higher.

C. The high rate of unemployment depends on the high rate of crime.

D. The higher the unemployment rate is, the higher the crime rate is.

Question 16. “Would you like to go to the cinema with me tonight?” he said.

A. He offered me to go to the cinema with him tonight.

B. He invited me to go to the cinema with him that night.

C. He would like me to go to the cinema with him this night.

D. He asked me if I’d like to go to the cinema with him tonight.

Question 17. He last had his eyes tested ten months ago.

A. He didn’t have the optician test his eyes ten months ago.

B. He tested his eyes the last time ten months ago.

C. He had not had his eyes tested for ten months.

D. He has not had his eyes tested for ten months.

Read the following passage and indicate the correct word or phrase that best fits each blank.

In the past, elephants in Thailand were taken from the wild when they were very young. They (18) _____ to work for the people cutting down the large trees of the forests. They became “work machine” – they were not free, wild animal (19) ______ more. Some of the elephants became depressed and some even cried. Elephants can be unhappy too. Boualoi was one of these elephants, (20) _______ with the help of Thailand’s Royal Family and the World Wildlife Fund, she is soon going back (21) _______ her natural environment, the forest. First, she is going to live at the Doi Pa Muang Wildlife Sanctuary. There, she will learn (22) _______ free again, and she will meet other free elephants for the first time.

Question 18: A. sell       

B. were sold        

C. sold         

D. are sold

Question 19: A. few        

B. any                 

C. little        

D. some

Question 20: A. as          

B. but                 

C. for           

D. since

Question 21: A. to           

B. in                   

C. from        

D. on

Question 22: A. be          

B. being              

C. to be        

D. to have been

Mark the letter to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 23. Only after the teacher had explained the procedure clearly ________ allowed to go ahead with the experiment.

A. the students were              

B. were the students             

C. the students are                 

D. are the students

Question 24. Jane has just bought__________.

A. two scarves new wool black                                            

B. two black wool new scarves

C. some new black wool two scarves                                  

D. two new black wool scarves

Question 25. He asked her __________.

A. where she is going                                                           

B. where she was going

C. where you were going                                                     

D. where was she going

Question 26. I have to work hard to keep on schedule or otherwise I will __________behind.

A. fall           

B. come         

C. check            

D. keep

Question 27. Her boss fired her, __________ made her angry.

A. that          

B. this           

C. who                

D. which

Question 28. The children _______ by social networks are likely to suffer from depression and other health problems.

A. obsessed                            

B. obsessing                          

C. who obsessed                    

D. are obsessed

Question 29. He seldom goes to the library, ________?

A. does he                              

B. doesn’t he                         

C. is he                                   

D. isn’t he

Question 30. _______ you study for these exams, _______ you will do.

A. The more hard / the more good                                       

B. The more / the much

C. The hardest / the best                                                      

D. The harder / the better

Question 31. Thomas received a warning for speeding. He _____ so fast.

A. shouldn’t have driven                                                      

B. should have driven

C. would have driven                                                           

D. might have driven

Question 32. The man talking to Professor Evers has just been elected to become ________ MP (Member of Department).

A. a                

B. the               

C. x             

D. an

Question 33. Some shops advertise their products and services in the newspaper to ______ customers.

A. encourage                          

B. interest                              

C. attract                                

D. promote

Question 34. Their house is _______ decorated.

A. beautify                             

B. beauty                               

C. beautifully                         

D. beautiful

Question 35. No one enjoys _______ by the others.

A. being deceived                  

B. deceive                             

C. to be deceived                   

D. deceiving

Question 36.  _______ species are plant and animal species which are in danger of extinction.

A. Dangerous                         

B. Endangered                      

C. Endanger                           

D. Dangerously

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges

Question 37. Jack: “I’m going to take a five – day trip to Rome.” – Jill: “___________”

A. Yes, let’s.                          

B. Have a good time.

C. No, of course not.            

D. The same to you.

Question 38. Peter: “Do you feel like going to the cinema this evening?” – Mary: “___________.”

A. That would be great          

B. You’re welcome

C. I feel very bored                

D. I don’t agree. I’m afraid

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 39: I will leave a message for you with my secretary. It is possible that I will be out when you telephone.

A. I will leave a message for you with my secretary in case I am out when you telephone.

B. As long as it might happen that I am out when you telephone, I will leave a message for you with my secretary.

C. Unless you telephone when I am out, I will leave a message for you with my secretary.

D. Providing that I will leave a message for you with my secretary, I will be out when you telephone.

Question 40: The new restaurant looks good. However, it seems to have few customers.

A. If it had a few more customers, the new restaurant would look better.

B. In order to get more business, the new restaurant should improve its appearance.

C. The new restaurant would have more customers if it looked better.

D. In spite of its appearance, the new restaurant does not appear to attract much business.

Mark the letter to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s).

Question 41: There is concern that the giant panda will soon become extinct.

A. alive           

B. lost             

C. vanishing        

D. dead

Question 42: Professional athletes take part in intense training sessions, in which they work extremely hard.

A. serious          

B. relaxing        

C. supervised       

D. modern

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction.

Question 43: In case it will rain hard this afternoon, you should take the raincoat with you.

A. it will rain                          

B. this afternoon                   

C. take                                  

D. with you

Question 44: Despite John had a lot of things to do, he went fishing with his friends.

A. Despite                              

B. a lot of                              

C. to do                                  

D. fishing

Question 45: My uncle was a community leader whom everyone in our town admires him very much.

A. was             

B. whom               

C. in             

D. admires him

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions.

Scientists know that there were wolves on Earth about one million years ago. Dogs, on the other hand, have not been on Earth nearly as long. The oldest dog remains, found in Germany, are about 14,000 years old. Scientists have proven that dogs are descended from wolves. Though wolves and dogs share some of the same genes, they are not exactly alike. In fact, there are as many differences as there are similarities between the two.

First, there are physical differences between the two. Wolves have longer legs, larger feet, and a broader skull than dogs. They also walk differently than dogs. A wolf runs on its toes with its heels raised up from the ground. This is more similar to a cat’s walk than a dog’s.

Second, there are mental differences between the two. Dogs have been domesticated. This means that dogs have been brought under the control of humans in order to provide companionship. Wolves have not been domesticated. They are wild animals. Having a dog as a pet is like having a juvenile wolf. A young wolf will turn into a mature adult, while a young dog does not mature. A dog might seem smart by performing tricks for people. Wolves need to be smart to survive in the wild. While it may not be impossible to have a wolf as a pet, scientists are of the opinion that a wolf could never be domesticated in the same way as a dog.

It is important to keep in mind that the differences between the two are great, and each should be appreciated in its own habitat or home.

Question 46: The passage mainly discusses __________

A. the similarities between the wolf and the dog.

B. the differences and similarities between wolves and dogs.

C. the great differences between the wolf and the dog.

D. the way to distinguish between a wolf and a dog.

Question 47: The word “they” in paragraph 1 refers to__________.

A. wolves                               

B. dogs                                  

C. both wolves and dogs          

D. scientists

Question 48: According to the passage, which of the following is NOT true about the dog?

A. A dog might be smart enough to perform tricks.

B. A dog walks the same way as a young wolf does.

C. Dogs provide human being with companionship.

D. Dogs share some genes with those of wolves.

Question 49: According to the passage, which of the following is NOT mentioned about the wolf?

A. Wolves may not be kept as pets the ways dogs have been.

B. Wolves have better genes than dogs, so they are stronger.

C. Wolves could not be domesticated the way dogs have been.

D. Wolves have been living on Earth for about a millions year.

Question 50: The word “mature” in paragraph 3 almost means__________.

A. fully grown                      

B. early rise

C. full blossom                     

D. completely evolve

Lời giải chi tiết

1. A

6. C

11. B

16. B

21. A

26. A

31. A

36. B

41. A

46. C

2. A

7. A

12. A

17. D

22. C

27. D

32. D

37. B

42. B

47. C

3. D

8. C

13. B

18. B

23. B

28. A

33. C

38. A

43. A

48. C

4. A

9. D

14. B

19. B

24. D

29. A

34. C

39. A

44. A

49. B

5. C

10. A

15. D

20. B

25. B

30. D

35. A

40. D

45. D

50. A

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.