Đề thi thử tốt nghiệp THPT năm 2022 môn Tiếng Anh – Đề 13

Blog chia sẻ Bộ đề thi thử tốt nghiệp THPT môn Tiếng Anh năm 2022, giúp bạn ôn luyện và chuẩn bị cho thật tốt cho kì thi THPT sắp tới.

Xem thêm: Đề thi thử tốt nghiệp THPT năm 2022 môn Tiếng Anh – Đề 12

Để chuẩn bị cho kì thi THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2022 sắp tới, việc luyện đề là rất quan trọng. Nhằm giúp các em ôn thi hiệu quả, Tailieufree giới thiệu Bộ đề thi thử tốt nghiệp THPT Quốc gia môn Tiếng Anh bao gồm nhiều đề thi khác nhau, là tài liệu hữu ích cho các em ôn tập, củng cố kiến thức, chuẩn bị cho kì thi sắp tới đạt kết quả cao.

Đề bài

I. Choose the option which has OPPOSITE meaning to the underlined word(s).

1. We’d better speed up if we want to get to the concert in time.

A. put down                           

B. lie down                            

C. slow down                         

D. turn down

2. Population growth rates vary among regions and even among countries within the same region.

A. fluctuate                            

B. restrain                              

C. stay unchanged                 

D. remain unstable

II. Read the passage and choose the correct answer to each of the following questions.

Many people believe that watching television has resulted in lower reading standards in schools. However, the link between television and printed books is not as simple as that. In many cases, television actually encourages people to read for example, when a book is turned into a TV series, its sales often go up. One study of this link examined six-year-old children who were viewing a special series of 15-minute programmes at school. The series was designed to encourage the love of books, as well as to develop the basic mechanical skills of reading. Each programme is an animated film of a children’s book. The story is read aloud while certain key phrases from the book appear on the screen, beneath the picture. Whenever a word is read, it is also highlighted on the TV screen.

One finding was that watching these programmes was very important to the children. If anything prevented them from seeing a programme, they were very disappointed. What’s more, they wanted to read the books which the different parts of the series were based on.

The programmes also gave the children more confidence when looking these books. As a result of their familiarity with the stories, they would sit in pairs and read the stories aloud to each other. On each occasion, the children showed great sympathy when discussing a character in a book because they themselves had been moved when watching the character on TV.

3. What is the main idea of the passage?

A. The simple link between television and books.

B. The ways of children reading books and watching TV.

C. The advantage of books over television.

D. The influence of television on reading books.

4. When does television encourage people to read?

A. When children are watching an animated film on TV.   

B. When a book is made into a TV series.

C. When there are no interesting programs on TV.              

D. When a book appears on the screen.

5. How did children feel when viewing a special series of 15-minute program at school?

A. They felt bored.                                                               

B. They felt confident.

C. They felt disappointed.                                                   

D. They felt excited.

6. What kind of film is each program?

A. An educational film.                                                        

B. A story film of a children’s book.

C. An animated film of a children’s book.                           

D. A documentary film of children’s life.

7. What advantage did children have from this program?

A. They became more sympathetic.                                     

B. They made more friends.

C. They read books with more interest and confidence.     

D. They became more interested in watching TV.

II. Read the passage and choose correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

BOOKS

Nearly all the discoveries that have been (8)_______ through the ages can be found in books. The invention of the book is one of humankind’s (9)_______ achievements, the importance of (10)_______ cannot be overestimated. Books are very adaptable, (11)_______ us with both entertainment and information. The production of books (12)_______ in Ancient Egypt, though not in a form that is recognised to us today. The books read by the Romans, however, have some similarities to the ones we read now. Until the middle of the 15th century, in Europe, all books were written by hand. They were often beautifully illustrated and always rare and expensive. With printing came the possibility of cheap, large-scale publication and distribution of books, making knowledge more widespread and accessible.

8. A. done            

B. made                 

C. achieved               

D. attained

9. A. giant            

B. greatest             

C. huge                    

D. largest

10. A. that           

B. who’s                 

C. whose                   

D. which

11. A. giving        

B. meeting              

C. offering                 

D. providing

12. A. began        

B. set                     

C. arose                    

D. carried out

IV. Choose the option whose underlined part is pronounced differently.

13. A. threatened          

B. endangered       

C. advanced       

D. recovered

14. A. human                

B. survive             

C. introduce       

D. attitude

V. Choose the option that has the CLOSEST meaning to the underlined word in each of the following questions.

15. In 1989, a ban was given on all international trade in ivory.

A. prohibition                         

B. contamination                   

C. action                                 

D. destruction

16. Life on Earth is disappearing fast and will continue to do so unless urgent action is taken.

A. vanishing                           

B. polluting                           

C. destroying                         

D. damaging

VI. Choose the best answer to complete each of the following sentence.

17. Susan ___ hear the speaker because the crowd was cheering so loudly.

A. couldn’t                             

B. needn’t                              

C. mustn’t                               

D. can’t

18. My children ________ interested in kangaroos lately.

A. become                              

B. will become                      

C. have become                      

D. were becoming

19. I’ve warned you many times ______the front door unlocked.

A. not leaving                         

B. don’t leave                        

C. won’t leave                        

D. not to leave

20. Chemical wastes from factories are _______ that cause serious damage to species habitats.

A. polluters        

B. pollutants            

C. pollutions              

D. pollutes

21. Not many people find reading more _______ than watching TV.

A. interesting     

B. interestingly       

C. interested             

D. interest

22. People enjoy a book ________ different ways.

A. on                

B. in                

C. with                   

D. upon

23. Internationally, 189 countries have signed _______ accord agreeing to create Biodiversity Action Plans to protect endangered and other threatened species.

A. x                 

B. a                  

C. the                    

D. an

24. The world’s biodiversity is declining at an unprecedented rate, which makes wildlife _______.

A. prosperous                         

B. vulnerable                         

C. remained                            

D. prefect

25. When a reader reads an interesting book slowly and carefully, he _______ it.

A. chews and digests             

B. reviews                             

C. dips into                            

D. swallows

26. I have nearly finished reading the book. There are only a few ______ left.

A. slices                                  

B. pages                                 

C. sheets                                 

D. pieces

27. _______ is the protection of environment and natural resources.

A. Extinction                          

B. Survival                            

C. Conservation                     

D. Commerce

28. The house has______ after the fire.

A. to be rebuilt                       

B. rebuild                              

C. rebuilt                                

D. be to rebuilt

29. This book ________ to Peter. It is not mine.

A. owns                                  

B. belongs                             

C. possesses                           

D. has

30. Pat: “Would you like something to eat?” -Kathy: “______. I’m not hungry now.”

A. No, thanks                         

B. No, no problem                 

C. Yes, it is                            

D. Yes, I would

31. Laura: “What a lovely house you have!” Mary: “________”

A. Thanks. I think so.                            

B. No problem.

C. Thank you. Hope you will drop in.                                 

D. Of course not, It’s not costly.

VII. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction.

32. One of the best ways to encourage your children to read are to provide interesting titles for them to enjoy.

A. the best                              

B. to read                              

C. are                                      

D. for

33. Disease, pollute, and limited distribution are factors that threaten various plant and animal species.

A. pollute                               

B. are                                     

C. factors                               

D. threaten

34. The boy which was given first prize in the contest was very happy.

A. which                                 

B. in                                       

C. was                                    

D. happy

35. In 2030, how we will provide for the food, land, and energy needs of a global population of over 8 billion?

A. In 2030                              

B. we will provide                 

C. needs                                 

D. over 8 billion

VIII. Choose the sentence that is closest in meaning to each of the following questions/ sentences.

36. If I were you, I would take the train instead of the bus.

A. I advise you to take the bus.

B. You should take the train instead of the bus

C. You should have taken the train instead of the bus.

D. You must have taken the train instead of the bus.

37. I started working here in 2000.

A. I have started work here since 2000.                               

B. I have started working here since 2000.

C. I haven’t worked here since 2000.                                   

D. I have worked here since 2000.

38. “Why don’t we go out for dinner tonight?” said Jim.

A. Jim denied going out for dinner that night.                    

B. Jim promised to go out for dinner that night.

C. Jim suggested going out for dinner that night.               

D. Jim refused to go out for dinner that night.

IX. Choose the option that has different stress position from the others.

39. A. development                

B. ability                                

C. agriculture                         

D. contaminate

40. A. government                 

B. benefit                              

C. agency                               

D. diversity

Lời giải chi tiết

1. C

 2. C

 3. D

 4. B

 5. D

 6. C

 7. C

 8. B

 9. B

 10. D

 11. D

 12. A

 13. C

 14. B

 15. A

16. A

 17. A

 18. C

 19. D

 20. B

 21. A

 22. B

 23. D

 24. B

 25. A

 26. B

 27. C

 28. A

 29. B

 30. A

31. C

 32. C

 33. A

 34. A

 35. B

 36. B

 37. D

 38. C

 39. C

 40. D

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.