Đề thi thử tốt nghiệp THPT năm 2022 môn Tiếng Anh – Đề 10

Blog chia sẻ Bộ đề thi thử tốt nghiệp THPT môn Tiếng Anh năm 2022, giúp bạn ôn luyện và chuẩn bị cho thật tốt cho kì thi THPT sắp tới.

Xem thêm: Đề thi thử tốt nghiệp THPT năm 2022 môn Tiếng Anh – Đề 9

Đồng hành với các em học sinh trong mùa thi quan trọng này, Tailieufree xin gửi tới các bạn Bộ đề thi thử tốt nghiệp THPT Quốc gia năm 2022 môn Tiếng Anh. Đây là tổng hợp các đề thi thử môn Anh 2022 từ các trường THPT trên cả nước, là tài liệu hay để bạn đọc cùng tham khảo và ôn tập cho kì thi THPT Quốc gia sắp tới. Mời các bạn cùng tham khảo chi tiết và tải về tại đây.

Đề bài

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. resort       

B. season       

C. excursion       

D. reasonable

2. A. hacker      

B. automated    

Capplication     

D. navigate

3. A. endangered     

B. destroyed     

C. damaged      

D. provided

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

4. A. prioritise        

B. energetic       

C. communicate     

D. responsible

5. A. business         

B. intention       

C. endangered       

D. extinction

6. A. observatory     

B. historical      

C. activity             

D. vulnerable

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

7. By the time you finish cooking they ____ their homework.

A. will have done                   

B. are doing                           

C. have been doing                

D. have done

8. Illegal hunting in Namibia, Zimbabwe, and Botswana, puts African elephants ____ of extinction.

A. in the verge                        

B. on the verge                      

C. on brink                             

D. in brink

9. ____ we finish the project, ____ we can start the next one.

A. The soonest/ the sooner                                                   

B. The sooner/ the most soon

C. The sooner/ the sooner                                                     

D. The soonest/ the soonest

10. Current extinction rates are at least 100 to 1,000 times higher than ____ rates found in the fossil record.

A. nature             

B. natural        

C. naturally     

D. naturalness

11. Do you have a newspaper ____ to your home?

A. deliver             

B. delivered       

C. to deliver   

D. delivering

12. Robots can act as 24/7 ____ to children with disabilities or the elderly.

A. equipment      

B. devices          

C. aids            

D. contribution

13. The students got the librarian ____ books for them.

A. buy         

B. buying        

C. bought      

D. to buy

14. Intelligent robots carry out many different tasks such as ____ delivery in a factory, pipe inspection, and

exploration of dangerous environments.

A. independent     

B. automatic      

C. automating    

D. automated

15. A CV is a concise document which summarizes your past existing professional skills, proficiency and ____.

A. experience                         

B. qualifications                    

C. reputations                         

D. feelings

16. Could you please tell me ____?

A. It is how far to the nearest bus stop                                

B. how far is it to the nearest bus stop

C. how far to the nearest bus stop is it                                 

D. how far it is to the nearest bus stop

17. She was ____ after three years with the company.

A. promoted           

B. risen         

C. elevating           

D. advanced

18. She may claim ____ a PhD but nobody’s ever actually seen the certificate.

A. having          

B. to have          

C. for having      

D. if she has

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

19. We were disappointed when the receptionist tells that the hotel was fully booked that week.

A. were disappointed             

B. tells                                   

C. fully booked                      

D. that week

20. The warmer the weather get around the worldthe faster the polar ice caps will melt.

A. The warmer                       

B. get around the world        

C. the faster                           

D. will melt

21. According to the futurist Ray Kurzweil, humans could have tiny computerized machines or nanobots invent thanks to future medical advances.

A. could                                 

B. computerized                    

C. invent                                

D. thanks to

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

22. A.I. algorithms can also help to detect faces and other features in photo sent to social networking sites and automatically organize them.

A. categorize            

B. connect             

C. recognize            

D. remind

23. She’s doing well so she was promoted last year. Now she’s in charge of a small team of four people.

A. controls        

B. supervises      

C. takes over    

D. rules

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

24. To become a librarian, you need to be really well-organized.

A. in order                

B. neat and tidy          

C. compassionate            

D. messy

25. Most, not to say all of the employers want to look for candidates with punctuality, so make sure you make a positive impression on them by showing up on time for the interview.

A. good time management     

B. ability to meet deadlines  

C. being late                           

D. being in time

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Nearly 200 of the 1500 native plant species in Hawaii are at risk of going extinct in the near future because they have been (26) ____ to such low numbers. Approximately 90 percent of Hawaii’s plants are found nowhere else in the world but they are threatened by alien invasive species such as feral goats, pigs, rodents and non- (27) ____ plants.

The Hawaii Rare Plant Restoration Group is striving to prevent the extinction of the 182 rare Hawaiian plants with fewer than 50 individuals remaining in the wild. Since 1990, (28) ____ a result of their ‘Plant Extinction Prevention Program’, sixteen species have been brought into cultivation and three species have been reintroduced. Invasive weeds have been removed in key areas and fencing put up in order to (29) ____ plants in the wild.

In the future the Hawaii Rare Plant Restoration Program aims (30) ____ collecting genetic material from the remaining plants in the wild for storage as a safety net for the future. They also aim to manage wild populations and where possible reintroduce species into reserves.

26. A. disappeared     

B. reduced        

C. increased        

D. developed

27. A. nation             

B. native           

C. national         

D. nationally

28. A. so                   

B. due              

C. as                  

D. but

29. A. derive             

B. vary              

C. remain           

D. protect

30. A. at                   

B. for                 

C. with               

D. on

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

SCIENCE FLYING IN THE FACE OF GRAVITY

It looked just like another aircraft from the outside. The pilot told his young passengers that it was built in 1964, a Boeing KC-135 refueling tanker, based on the 707. But appearances were deceptive, and the 13 students from Europe and the USA who boarded the aircraft were in for the flight of their lives.

Inside, the area that normally had seats had become a long white tunnel. Heavily padded from floor to ceiling; it looked a bit like a lunatic asylum. There were almost no windows, but lights along the padded walls eerily illuminated it. Most of the seats had been taken out apart from a few at the back, where the young scientists quickly took their places with a look of apprehension.

From 12 months, science students from across the continents had competed to win a place on the flight at the invitation of the European Space Agency. The challenge had been to suggest imaginative experiments to be conducted in weightless conditions. For the next two hours the Boeing’s flight resembled that of an enormous bird which had lost its reason, shooting upwards towards the heavens before hurting towards Earth. The intention was to achieve weightlessness for a few seconds.

The aircraft took off smoothly enough, but any feelings that I and the young scientists had that we were on anything like a scheduled passenger service were quickly dismissed when the pilot put the plane into a 45-degree climb which lasted around 20 seconds. Then the engine cut out and we became weightless. Everything became confused, and left or right, up or down no longer had any meaning. After 10 seconds of free-fall descent, the pilot pulled the aircraft out of its nosedive. The return of gravity was less immediate than its loss, but was still sudden enough to ensure that some students came down with a bump. After two hours of going up and down in the plane doing experiments, the predominant feeling was one of exhilaration rather than nausea. Most of the students thought it was an unforgettable experience and one they would be keen to repeat.

31. What does the writer say about the plane?

A. It had no seats.                                                                

B. It had no windows.

C. The inside was painted white.                                         

D. The outside was misleading.

32. What does the word eerily in paragraph 2 mean?

A. badly             

B. brightly               

C. clearly           

D. strangely

33. What did the pilot do with the plane?

A. He climbed and made the plane turn over.

B. He climbed and made the plane fall slowly.

C. He quickly climbed and stopped the engines.

D. He took off normally and then cut the engines for 20 seconds.

34. What does the word it in the last paragraph refer to?

A. the exhilaration                  

B. the opportunity                 

C. the plane                            

D. the trip

35. Why was this passage written?

A. To encourage young people to take up science.

B. To describe the outcome of a scientific competition.

C. To report on a new scientific technique.

D. To show scientists what young people can do.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

36. Why don’t we get someone to fix our computer?

A. Fixing our computer is someone else’s duty.                   

B. Let’s have someone to fix our computer.

C. Someone will have our computer fixed.                          

D. Why don’t we have our computer fixed?

37. The more polluted the environment is, the less safe it becomes for the animals.

A. If the environment is more polluted, it becomes better for the animals.

B. Animals find the more polluted environment safer.

C. Animals become less safe with a more polluted environment.

D. Animals become safer with a more polluted environment.

38. As he gets older, he wants to travel less.

A. The older he gets, the less he wants to travel.

B. The more elderly he gets, the more he wants to travel.

C. The older he gets, he wants to travel the less.

D. The older he gets, the little places he wants to travel.

39. “I would like a cup of coffee, please,” Ms. Smith said to the waitress.

A. Ms. Smith ordered the waitress to bring her a cup of coffee.

B. Ms. Smith invited the waitress a cup of coffee.

C. Ms. Smith advised the waitress to drink a cup of coffee.

D. Ms. Smith warned the waitress not to drink coffee.

40. The secretary said, “Sorry, I will never work on Sunday.”

A. The secretary promised not to work on Sunday.

B. The secretary refused not to work on Sunday.

C. The secretary reminded her boss to work on Sunday.

D. The secretary refused to work on Sunday.

Lời giải chi tiết

1. C

2. B

3. D

4. B

5. A

6. D

7. A

8. B

9. C

10. B

11. B

12. C

13. D

14. D

15. A

16. D

17. A

18. B

19. B

20. B

21. C

22. C

23. B

24. D

25. C

26. B

27. B

28. C

29. D

30. A

31. D

32. D

33. C

34. D

35. B

36. D

37. C

38. A

39. A

40. D

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.